vinyes al capvespre

Curiositats del Priorat

Si tanques els ulls i penses en el Priorat, segurament et vindran al cap vinyes en costers, pobles petits amb molt d’encant, oliveres antigues i silenci. Però aquest racó de l’interior de Catalunya amaga moltes històries i curiositats que el fan encara més especial. Avui et volem compartir algunes curiositats del Priorat.

1. Un paisatge que es treballa des de fa segles

El que avui anomenem “paisatge de postal” és en realitat el resultat de segles de treball dur. Les vinyes del Priorat no creixen en camps plans: ho fan en pendents pronunciades que requereixen feixes de pedra seca, un sistema ancestral que evita l’erosió i permet aprofitar al màxim la terra. Aquesta tècnica és tan important que està reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

2. Terra de llicorella

Una de les grans singularitats del Priorat és el seu sòl: la llicorella, una pedra de pissarra trencadissa que reté la calor del sol durant el dia i l’allibera a la nit. Això dona als vins un caràcter únic, amb notes minerals i una personalitat marcada. És un dels secrets més preuats del Priorat vitivinícola.

3. Dues denominacions que conviuen

Potser ho has vist en una etiqueta i t’ha generat dubtes: al Priorat conviuen dues denominacions d’origen. La DOQ Priorat i la DO Montsant comparteixen territori, però tenen diferències. La DOQ Priorat és l’única amb aquesta distinció a Catalunya, reconeguda per la seva qualitat excepcional i el seu terroir únic. La DO Montsant, tot i ser més jove, ha guanyat molt prestigi gràcies a la feina acurada de petits cellers cooperatius i familiars.

4. Pobles petits amb molta vida

El Priorat està format per municipis petits, molts amb menys de 500 habitants. Gratallops, Porrera, la Vilella Baixa o Escaladei poden semblar tranquils, però són veritables motors de creativitat, acollint cellers amb reconeixement internacional, festivals, artesania local i iniciatives culturals que donen vida al territori durant tot l’any.

5. Un monestir que ho va canviar tot

El nom “Priorat” ve del monestir cartoixà d’Escaladei, fundat al segle XII. Va ser el primer monestir cartoixà de la Península Ibèrica i va tenir un paper clau en la transformació del paisatge, ja que els monjos van introduir noves tècniques agrícoles, van organitzar el territori i van impulsar el cultiu de la vinya. Avui es pot visitar el recinte i imaginar com era la vida monàstica fa 800 anys.

cartoixa escaladei

6. Un futur que mira al territori

El Priorat no és només un lloc bonic: és un territori que lluita per preservar la seva identitat. Projectes com el de la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO posen en valor la relació entre el paisatge i les persones. I iniciatives cooperatives, ecològiques i socials treballen cada dia per fer del Priorat un lloc sostenible on val la pena viure i tornar.

Vine a descobrir el Priorat!

Ja sigui amb una copa de vi a la mà, unes botes de caminar o simplement amb ganes de desconnectar, el Priorat sempre té alguna cosa per explicar-te. Només cal que l’escoltis.

I, recorda, si vols celebrar el teu esdeveniment al Priorat o gaudir-lo d’una forma diferent, a Dosterras Wine Garden podem ajudar-te a fer-ho realitat, només cal que contactis amb nosaltres. 

Share: